2018-03-23 11:16:01• hírek • Oszkó Viktória

Szatmár megyében is próbára teszi a gólyákat a télies időjárás

A Román Madártani Társaság (SOR) szerdán a gólyák megsegítésére hívta fel a lakosság figyelmét. Nem minden gólyát kell segíteni, de ha egy madár legyőzi a félelmét és közeledik az emberhez, nagy valószínűséggel segítségre szorul - írták honlapjukon.

Márk-Nagy János az EKE képviseletében elmondta, a gólyákat nem kell annyira félteni, nem újdonság nekik a hosszúra nyúló, hideg tél, hiszen a madarak túlélési stratégiájába beletartozik az, hogy megfelelő módon tudnak védekezni a hideg ellen. “Sokszor látni a kamerák felvételein, hogy egy-egy madár már elfoglalta a fészkét, mikor ráhavazott. A táplálékszerzés nagyobb gondot okoz, mint maga a hideg” – tette hozzá a szakértő.


Hozzá kell tenni azt is, hogy a békák már elindultak szaporodni, ott vannak a pocsolyákban, és rágcsálókból is van elég, ami szintén a gólyák fő eledele. Márk-Nagy János elmondta, onnan lehet tudni, hogy egy ilyen madár segítségre szorul, hogy leül a földre és ott gubbaszt. Ne keverjük össze azzal, amikor csak egy helyben áll és összehúzzal magát: olyankor a hideg ellen védekezik. Ha egy gólya közel megy az emberekhez, elképzelhető, hogy segítségre van szüksége.


Ha ilyen esettel találkozunk és nem tudjuk, mit tegyünk, a legjobb, ha felkeressük az EKE munkatársait, akik segíthetnek nekünk abban, hogy a madarat minél előbb sérülésmentesen biztonságos helyre szállítsuk. A legközelebbi központ, ahol egy gólyát szakszerűen el tudnak látni, Sárerdőn van, de ha szükséges, el tudják vinni Marosvásárhelyre is, ahol kiválóan felszerelt rendelőben felkészült állatorvosi csapat áll készen a mentésre. Bejelentést  szükség esetén a 0261711050-es telefonszámon tehetünk.


Legalább ennyi figyelmet érdemelnek a kisebb testű madarak, akik a gólyákkal ellentétben komoly életveszélynek vannak kitéve. Rengeteg kismadár pusztul el ebben a hideg időben az autóutak mentén, mivel táplálék után kutatnak. A hidegben átfagynak, kimerülnek, ezért nem tudnak elég gyorsan repülni, így könnyen az autók kerekei alá kerülnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: